Cititul este de multa vreme un hobby tot mai rar intalnit in special la copii. Este corect ca inca sunt multi copii care citesc, si fac asta cu placere, chiar de mici, cand abia invata literele, insa odata ce cresc majoritatea renunta la pasiunea pentru citit pentru alte moduri in care sa isi petreaca timpul.
Cititul se transforma cu timpul dintr-o activitate placuta in obligatii impuse de scoala sau de parinti. Pentru persoanele care vor sa isi ajute copiii sa faca o pasiune pentru citit inca de mici, acest top prezinta 15 carti de povesti pentru copii pe care orice copil ar trebui sa le aiba. Este foarte important si modul in care arata cartea pentru ca unui copil sa ii atraga atentia. Se stie ca imaginile vesele si culorile vii atrag mai repede atentia micutilor, si prin urmare, acestia vor prefera o carte cat mai colorata in defavoarea uneia in nuante terne si fara poze. Continutul cartilor trebuie sa fie adaptat varstei copilului.
1Bufnita care se teme de intuneric – Jill Tomlinson
Aceasta carte de povesti pezinta povestea lui Buf, un pui de bufnita caruia ii este foarte frica de intuneric motiv pentru care refuza sa mearga la vanatoare alaturi de parintii lui. La sfatul mamei sale, el accepta sa iasa din cuib pentru a determina cat de infricosator este intunericul. In incercarile sale de a cunoaste intunericul, micul pui de bufnita cunoaste mai multe personaje care ii arata cat de frumos este intunericul. Pline de invataturi si umor, cartile lui Jill Tomlinson au fost apreciate in intreaga lume de toti copiii care adora o poveste buna.
2Micul print – Antoine de Saint Exupery
Micul print nu poate lipsi din nicio biblioteca in care sunt carti pentru copii. Aceasta carte este in primul rand o pledoarie despre pace, iubire si prietenie din care copilul va avea cu siguranta ce sa invete. Mesajele subtile si continutul se axeaza in jurul ideii de comunicare intre copii si adulti, acestia facand parte din lumi diferite.
Prin diverse mijloace este incurajata relationarea si increderea. Micul print este o carte in care simbolurile trebuie interpretate, la fel si mesajele. Cartea se axeaza pe frumusete si pe protejarea acesteia, fiind o scriere despre valorile de baza ale omenirii expuse pe intelesul tuturor copiilor.
3Ursul pacalit de vulpe – Ion Creanga
Ursul pacalit de vulpe poate fi gasit atat in cartile de citit cat si in carti de colorat pentru copii. Ca toate povestile lui Ion Creanga, Ursul pacalit de vulpe, transmite copiilor o invatatura, intr-un ton cat mai amuzant specific autorului. Copilul va intelege din aceasta poveste ca e bine sa nu aiba incredere in straini avand exemplul clar al ursului, care, netinand seama de sfatul acesta, ajunge in final sa isi piarda coada. Povestile lui Ion Creanga sunt unice prin modul lor de expunere a faptelor si evenimentelor, avand mereu o nota de umor atat de specifica autorului, ceea ce le face atractive pentru copii.
4A doua carte cu Apolodor – Gellu Naum
Aceasta carte poate intra cu succes in categoria carti pentru copii mici. Gellu Naum prezinta aventurile unui grup de animale format dintr-un pinguin aventurier, Apollodor, un leu foarte prietenos, Amedeu, si un cangur care se numeste Ilie. Cele trei animale atat de diferite sunt prietene si privesc intreaga lume ca pe un loc mare de joaca. Cei trei prieteni sunt mereu impreuna, indiferent ce ar face, si invata impreuna secretele unei vieti fericite si ale unei prietenii trainice, iar aceste doua valori vor fi intelese si de copilul care citeste aceasta poveste.
5Un baiat numit Craciun – Matt Haig
Aceasta este cea mai frumoasa carte pentru sarbatori. Contine tot ce si-ar putea dori un copil in perioada de Craciun: zapada, magie, aventuri, reni, elfi, turta dulce, spiridusi si un baiat numit Nikolas care nu se teme sa creada in magie. Lectia pe care acest baiat o va invata, si impreuna cu el, copii care citesc aceasta poveste, este ca magia Craciunului este daruirea. Plina de umor si intelepciune, cartea este deja clasica, expunand o poveste incitanta si neobisnuita. Ilustratiile realizate de Chris Mould nu fac altceva decat sa atraga si mai mult atentia copiilor asupra acestei carti.
6Cel mai iubit tatic din lume – Eleni Livanios, Susanne Lutje
Imaginile vesele si colorate o fac o atractie desavarsita pentru copiii mici. Chiar de pe coperta se pot vedea cei doi ursuleti pe o pajiste verde, imagine ce va capta imediat atentia copiilor. Povestea prezinta sapte tatici foarte atenti cu copiii lor care fac gustari, se joaca, deseneaza si canta alaturi de copii lor. Imaginile cat se poate de sugestive care insotesc textul pe fiecare pagina a cartii vor stimula imaginatia copiilor, care vor simti nevoia sa puna intrebari pentru a afla mai mult. Cartea cuprinde si mici poezii pe care copiii le vor invata cu drag. Este o carticica absolut adorabila, care poate fi citita seara, inainte de culcare.
7Spargatorul de nuci – Valeria Docampo, George Balanchine
Se poate incadra cu succes si la categoria carti pentru copii dar si la carti pentru adulti. Copilul va porni intr-o calatorie magica impreuna cu Marie si printul intr-o minunata interpretare a unui spectacol de balet apreciat inca de la aparitie. Cartea se inspira din reprezentatia lui George Balanchine din anul 1954, iar ilustratoarea Valeria Docampo surprinde cu succes magia si farmecul unei povesti de iarna clasice. Calatorila lui Marie incepe de Craciun si ajunge pana la sarbatoarea din Taramul Dulciurilor, iar toate scenele importante pot fi gasite in aceasta poveste care se pliaza perfect in atmosfera iernii si a Craciunului. Spargatorul de nuci poate fi o carte perfecta pentru cei care adora baletul, dar se adreseaza in acelasi timp tuturor copiilor.
8Matei o iubeste pe mami – Bigitte Weninger, Eve Tharlet
Cartea prezinta povestea iepurasului Matei. Atunci cand mama se supara pe el pentru ca intarzie la masa, iepurasul decide sa isi repare greselile oferindu-i cel mai frumos cadou pentru Ziua Mamei. Cand decide ca un cadou perfect ar fi cinci iepurasi foarte bine crescuti, Matei isi incepe aventura. Aceasta poveste nu trebuie sa lipseasca de pe raftul cu carti de citit pentru copii. Avand ilustratii colorate si imagini cat mai sugestive cartea va atrage rapid atentia copiilor care nu o vor mai lasa din mana. In plus, mesajul cartii este plin de invataturi pentru copii, acestia avand un ghid in ceea ce priveste bunele maniere, expus intr-o forma cat mai pe intelesul lor.
9Cenusareasa – Fratii Grimm
Fratii Grimm sunt doi autori care nu ar trebui sa lipseasca de pe nicun raft cu carti de povesti pentru copii. Cenusareasa este o poveste cunoscuta care in timp a devenit cliseu. Chiar si limbajul obisnuit, reclamele si filmele au trimiteri catre aceasta poveste. Cenusareasa a inspirat nenumarate creatii cinematografice si literare si exista mai multe variante ale acestei povesti. Prin intermediu acestei carti, copiii vor pasi pe un taram magic in care natura intra in comuniune cu omul pentru a fi de folos Cenusaresei. Alunul de la mormantul mamei sale ii ofera fetei hainele necesare pentru petrecerea la care il cunoaste pe print. In unele variante ale povestii magia nu se destrama la miezul noptii, dar, indiferent pe care varianta o preferati, ea va fi citita cu drag de catre copil.
10Singur pe lume – Hector Malot
Singur pe lume este un roman pentru copii dar si despre copii, despre prietenie, regasire, disperare si deznadejde. Sunt prezentate sentimente contradictorii, pesimism care alterneaza cu optimismul si totul se concentreaza intens in jurul ideii de pierdere si regasire, destin, toate fiind starile pe care le traieste un copil. Povestea descrie fiecare actiune cu candoare. Remi este copilul care vrea o familie in care sa fie acceptat, unde sa munceasca si unde sa poata gasi sensul vietii si echilibrul. Desi drumul sau este lung si cautarile sunt de multe ori esuate, sau au un final trist, de fiecare data exista o noua zi si o alta incercare sau un vis care se indeplineste. Hector Malot ofera o poveste in care adultii pot medita si care este recomandata pentru copiii putin mai mari.
11Calatorie spre centrul Pamantului – Jules Verne
Jules Verne este autorul care a scris carti pentru copii, indragite si apreciate de adulti. Calatorie spre centrul Pamantului face parte din seria Calatorii extraordinare si a fost publicat in anul 1964. Este prezentata calatoria unui cercetator catre centrul pamantului. Dupa ce descopera un manuscris vechi cu rune, un cercetator insotit de nepotul sau si de un ghid pornesc in marea aventura spre centrul Pamantului, utilizand in acest scop un vulcan din Islanda. Romanul reprezinta un amestec foarte bun de stiinta si aventuri.
12Morcoveata – Jules Renard
Morcoveata este tipul clasic al copilului care indura nedreptatea si asprimea familiei lui, mai ales a mamei. Aceasta ii face viata un chin, ii da toate sarcinile din casa si il gaseste vinovat pentru tot ce fac fratii sai. Nimic nu o induioseaza cand vine vorba despre Morcoveata. In final micutul se revolta contra mamei sale si pleaca la moara pentru a ii spune tatalui sau ca isi doreste sa traiasca departe de mama sa. Din aceasta carte copii au multe de invatat, insa desi este o poveste pentru copii se adreseaza copiilor mai mari.
13Concluzii
Acest top al cartilor de povesti pentru copii este unul cat mai extins incluzand atati carti de povesti pentru copii mici cat si romane care sa ii tina cu sufletul la gura pe adolescenti. Toate cartile din lista prezentata au o morala iar copiii pot trage anumite invataturi din ele. In plus, fiecare carte din lista este adaptata varstei copiilor pentru care a fost scrisa, iar ilustratiile sunt cele potrivite pentru a capta atentia si a stimula dorinta copiilor de a citi. Intr-o lume atat de plina de tehnologie, copiii ar trebui sa descopere cu ajutorul parintilor pasiunea pentru citit. In fond este vorba despre relaxare, despre atingerea unor pagini tiparite, despre mirosul de nou al cartilor… toate fiind elemente importante in starea de relaxare.
Pentru copii sunt recomandate cartile cu un continut adaptat varstei lor si cu o forma de prezentare care sa ii atraga. Parintii ar trebui sa stie ca o carte poate deveni aliatul lor in comunicarea cu copilul si ii poate ajuta sa isi solidifice relatiile cu copiii lor, oferindu-le in acelasi timp suportul necesar pentru a ii invata diverse lucruri pe cei mici. Scopul principal este acela de a-i determina pe copii sa citeasca din pasiune si in final sa faca un hobby pentru carti si pentru citit.