Cele mai bune centrale pe lemne

Confortul termic este extrem de important pentru toti oamenii. Pentru unii norocosi care locuiesc in zone in care temperaturile se situeaza mereu in jurul valorii de 25 de grade Celsius, acest aspect nu este o problema. Pentru cei care traiesc in zone cu patru anotimpuri si cu temperaturi care pot merge pana la extrem, confortul termic poate sa fie o problema.

Din fericire, atat pe timp de vara cat si pe timp de iarna ne putem folosi de diverse dispozitive pentru a manipula temperatura si pentru a ne bucura de confort. Unul dintre aceste dispozitive este centrala pe lemne. Chiar daca foloseste un combustibil clasic si este ceva mai dificil de intretinut decat o centrala pe gaz sau pe combustibil lichid, centrala pe lemne este o solutie care ofera flexibiltiate uriasa si poate sa fie utilizata oriunde in Romania, unde nu exista conducte de gaz.

Centralele pe lemne se evidentiaza prin cateva aspecte importante, cum ar fi randamentul foarte bun, costurile de exploatare reduse si utilizarea facila. Cele mai bune centrale pe lemne, prezente in prezent in marile magazine pentru casa, se evidentiaza si prin alte lucruri, cum ar fi conectarea la tehnologia moderna si o eficientizare foarte buna a fiecarei bucati de lemn. Pentru a ajunge sa descoperi cele mai bune centrale pe lemne insa, trebuie sa descoperi care sunt principalele criterii care construiesc un astfel de produs si ce trebuie sa urmaresti la fiecare dintre aceste criterii.

Vezi aici centralele pe lemne cu reducere!

Caracteristici care conteaza la alegerea centralei pe lemne

Tipul de ardere. Cel mai important criteriu care poate decidispun de achizitia unei centrale cu lemne este tipul de ardere. Poti opta pentru centrale cu gazeificare sau pentru centrale cu ardere clasica. Centralele cu gazeificare de o serie de avantaje, dintre care amintim usurinta in curatare, camera de ardere mai spatioasa si eficienta mult mai buna in incalzire. Un astfel de produs este mai sigur pentru toti cei din casa si se foloseste foarte usor. Marea problema a centralei cu gazeificare este faptul ca are nevoie doar de lemne de foarte buna calitate si foarte uscate.

De partea cealalta, centralele pe lemne cu ardere clasica permit folosirea combustibilului de orice tip, insa nu putem spune ca sunt cele mai bune centrale pe lemne din punct de vedere al eficientei.

Tipul montajului. De cele mai multe ori, montajul centralei se face pe pardoseala, fiind un produs greoi. Exista si centrale pe lemne care se pot monta pe perete, totusi.

Cazanul. Alegerea cazanului joaca un rol important in eficienta pe care o va avea centrala termica in timpul utilizarii. Cazanele au puteri diferite iar necesitatea unui anumit volum se poate face in urma unui calcul care ia in considerare dimensiunea casei, numarul de utilizatori si alte astfel de detalii.

Conductele si radiatoarele. Atunci cand achizitionezi o cetrala pe lemne nu achizitionezi doar centrala propriuzisa, ci si o intreaga instalatie care trebuie sa se dovedeasca, la randul sau, extrem de eficienta.

Conductele si radiatoarele trebuie sa fie realizate din materiale de buna calitate, in asa fel incat sa degaje cat mai multa caldura. Cele mai bune solutii in acest sens sunt cele din cupru, insa sunt si destul de costisitoare. Pe piata exista si instalatii realizate din polipropilena, insa in cazul acestora este bine de stiut faptul ca nu rezista la temperaturi mai mari de 90 de grade Celsius pentru agentul termic.

Cosul de fum. Chiar si cele mai bune centrale termice pe lemne au cos de fum, deoarece trebuie sa elimine rezultatul arderii. Eficienta totala a instalatiei depinde foarte mult de tirajul pe care il are cosul si la fel si siguranta celor din casa.

Boilerul. Nu in ultimul rand, la alegerea unei centrale termice pe lemne trebuie sa te orientezi si dupa un bolier cu o capacitate suficient de mare. Este bine sa se pastreze un echilibru foarte bun, eoarece un boiler cu capacitate foarte mare va avea nevoie de mai mult timp pentru incalzirea apei, insa va fi mult mai eficient in casele in care locuiesc multe persoane, in timp ce un boiler cu o capacitate mai mica va fi mult mai rapid si mai potrivit in casele in care locuiesc putine persoane.

Combustibilul. Chiar daca vorbim despre centrale pe lemne, este bine sa te informezi in legatura cu combustibilul pe care il ard. Exista centrale care pot folosi tot felul de lemne, indiferent de gradul de uscare si exista centrale care nu pot sa arda decat lemne vechi de cel putin doi ani, foarte bine uscate.

Brandul. Evident, conteaza foarte mult cine construieste centrala pe care o achizitionezi. In Romania se remarca branduri precum Kordi, Viadrus sau Atmos, printr-o constructie solida si preturi destul de mici in comparatie cu alte centrale.

Cele mai vandute centrale termice pe lemne

Cele mai bune centrale terimce pe lemne Atmos: DC22SX


DC22SX este o centrala termica de la Atmos care poate sa incalzeasca suprafete de pana la 180 de metri patrati. Este ideala, asadar, pentru aproape orice utilizare casnica. Principalele avantaje ale acestei centrale sunt faptul ca are dimensiuni destul de reduse, nu consuma multe lemne si are o putere suficient de mare, putand sa incalzeasca 45 de litri de apa.

Centrala celor de la Atmos are o ardere pe gazeificare, asadar va trebui sa folosesti doar lemne foarte uscate pentru a beneficia de toate avantajele pe care le ofera. Continutul de apa din lemne nu trebuie sa fie mai mare de 20 %. De asemenea, trebuie sa acorzi o atentie mare diametrului fiecarei bucati de lemn, care trebuie sa se incadreze intre 80 si 120 de mm.

Aceasta centrala are tiraj natural, dispune de un cazan de inox foarte eficient si este montata pe pardoseala.
Printre elemmentele cu care iese in evidenta se numara faptul ca este prevazuta cu sepentina de racire, care previne supra incalzirea, are un exhaustor care favorizeaza arderea si o camera de ardere deosebit de spatioasa.
Daca ar fi sa gasim un minus al acestei centrale, faptul ca foloseste doar lemne bine uscate din esente de fag, stejar, salcam sau carpen este, fara doar si poate, unul. De asemenea, trebuie sa ai in vedere ca odata cu achizitia acestei centrale trebuie sa achizitionezi si un boiler extern, ceea ce inseamna o investitie suplimentara.

Atmos DC22SX face parte dintre cele mai bune centrale termice pe lemne, insa din punct de vedere financiar nu este tocmai o solutie ieftina. Cee ace trebuie sa ai in vedere insa, este faptul ca este o investitie pe termen lung.

Vezi aici pretul si mai multe pareri despre acest produs!

Cele mai bune centrale termice pe lemne Kordi: AOTB 16


Aceasta centrala termica pe lemn de la Kordi are marele avantaj de a avea un pret scazut fata de ceea ce ofera concurenta. De asemenea, este o centrala robusta, realizata din foi de otel de inalta calitate, care poate sa faca fata oricaror provocari venite din partea unor consumatori medii.

Kordi AOTB 16 functioneaza la o presiune de 2 bari si arde orice tip de combustibil solid, indiferent ca vorbim despre lemn sau despre carbune.

Este o centrala placuta din punct de vedere estetic, rezistenta si eficienta, care merita investitia.

Vezi aici pretul!

Cele mai bune centrale termice pe lemne ATTAK : DP 35


Ne opri atentia asupra unei alte centrale interesante, produsa de cei de la ATTAK. Primul lucru care atrage la ea este aspectul placut, in care sunt combinate extrem de bine culorile si finisajele. Face parte dintre cele mai bune centrale termice pe lemne din cu totul si cu totul alte motive. Este o solutie care permite arderea lemnelor de esenta moale si tare, are o eficienta ridicata de ardere si elimina foarte putine reziduri.

Curatirea acestei centrale se face usor, serpentina de racire este prezenta pentru a rezolva orice problema legata de supra incalzire iar arderea este regulata datorita ventilatorului de tiraj.

Centrala celor de la ATTAK este destinata oricarui tip de spatii de locuit, fabrici sau cabane si poate functiona neintrerupt pana la 12 ore, fara nevoia de reincarcare cu lemn.

Vezi aici mai multe detalii despre aceasta centrala!

In loc de concluzii

Achizitia unei centrale termice pe lemn este mai mult decat o provocare. Avem de a face cu un produs costisitor, pe care il vei achizitiona, cel mai probabil, pentru intreaga viata, si care are extrem de importantul rol de a-ti oferi confortul termic de care ai nevoie. Pe langa eficienta, centrala termica trebuie sa arate si foarte bine, trebuie sa fie si usor de utilizat si trebuie sa consume putin combustibil.

Cele 3 variante prezentate mai sus reprezinta unele dintre cele mai bune centrale termice cu lemne de pe piata, insa vei putea gasi zeci de alte modele si zeci de alti producatori. Este extrem de important ca in momentul in care achizitionezi o centrala termica sa apelezi la un profesionist si sa pui siguranta pe primul loc. Montarea trebuie sa se faca corect, pana in cel mai mic detaliu iar utilizarea trebuie sa se faca in cunostinta de cauza, in asa fel incat sa te poti folosi de acest produs multi ani, fara evenimente neplacute.

Poti vedea si articolul cu cele mai bune centrale electrice

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (48 voturi)
Încarc...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here